Studium AFS in TS

 

Profil magisterského studia "Animal and Food Sciences in Tropics and Subtropics" (AFS in TS)

 
Obor navazuje na bakalářský obor Zemědělství tropů a subtropů, který studentům poskytuje široké zaměření v oblasti zemědělských disciplín nejen v oblastech tropů a subtropů. Cílem tohoto oboru je, aby na takto široce zaměřený bakalářský obor  navazoval specializovaný magisterský obor.
Předměty jsou rozděleny na povinné a volitelné, s převahou povinných předmětů. Student by měl absolvováním těchto předmětů získat jak teoretické, tak i praktické zkušenosti z oblasti živočišné produkce, potravinářství, zemědělství a rurálního rozvoje v tropech a subtropech. Hodinová dotace je volena tak, aby byl snížen počet kontaktních hodin a studenti se věnovali především samostudiu a experimentální práci.
 

Přijímací řízení:

Ke studiu v magisterském programu je třeba podat přihlášku  na předepsaném tiskopise nebo elektronickým formulářem na adrese https://prijimacky.czu.cz a po zaplacení poplatku za registraci přihlášky (550,- Kč) ji zaslat poštou na adresu studijního oddělení ITS do 31.03. Více informací nelzente na webu ITS.


Přijímací zkoušky do navazujícího magisterského studijního oboru AFS jsou formou písemných testů z předmětů:

1.        Animal Husbandry and Production in T&S

2.        English

Přijímací zkouška je v anglickém jazyce a může proběhnout i formou pohovoru.

 
 
Zaměření a profesionální profil absolventa:
Studenti oboru budou připravováni pro odbornou činnost v oblasti živočišné výroby a potravinářství v zemích tropického a subtropického pásma. Velký důraz je kladen i na oblast zemědělství a rurálního rozvoje, která je v těchto zemích propojena s živočišnou produkcí. Zejména se jedná o nabytí znalostí komplexu týkajícího se živočišné produkce, od způsobů chovu a jeho specifik v daných oblastech, přes výživu a dále zpracování produktů živočišné výroby. Na to jednoznačně navazuje oblast potravinářství. Absolvent tohoto oboru by měl být schopen využít svých znalostí zejména k rozvoji živočišné výroby a zpracování potravinových produktů zemědělského sektoru v rozvojových zemích.
 
Výstupní znalosti a dovednosti absolventa:
  • odborné znalosti v teoretických a praktických oborech zaměřených na technologie chovu, výživu, produkci a zpracování živočišných produktů v tropech a subtropech. Zvláštní zřetel musí být brán na aplikaci poznatků a výsledků výzkumu do praxe.
  • odborné znalosti v oblasti zemědělsko-potravinářského komplexu. Zpracování, uchování kvality a možnosti distribuce s ohledem na  hospodaření drobných farmářů.
  • problémy výchovy místního obyvatelstva k dodržování podmínek welfare a správnému zacházení se zvířaty, tak jako k negativnímu efektu hospodaření na životní prostředí a způsobech ekologického hospodaření jako příspěvek k rozvoji venkova a venkovské populace v rozvojových zemích a sociálnímu rozvoji ve venkovských oblastech.
Absolventi oboru uplatní nabyté odborné znalosti a dovednosti především jako:
  • odborní pracovníci zemědělských podniků a státních zemědělských úřadů v rozvojových zemí tropů a subtropů
  • odborní poradci nebo řešitelé rozvojových zemědělských projektů v tropech a subtropech
  • odborní poradci a pracovníci ve vládních institucích ČR a  v rozvojových zemích (ministerstva, apod.), mezinárodních organizacích (FAO, UNDP, atd.)
  • řídící pracovníci podniků v rozvojových zemích s orientací na zemědělskou, resp. živočišnou produkci
  • vědečtí a výzkumní pracovníci
 
Magisterský obor má standardní dobu studia - dva studijní roky (čtyři semestry), ukončené státní závěrečnou zkouškou, která se skládá z obhajoby diplomové práce a zkoušky ze tří státnicových předmětů (dva povinné a jeden volitelný).
Studijní obor je vyučován v anglickém jazyce. Taktéž diplomové práce a státní závěrečné zkoušky jsou vykonány v anglickém jazyce.

 

Vyučující ve studijním programu:

prof. Ing. Jan Bláha, CSc.  blaha@its.czu

doc. MVDr. Daniela Lukešová, CSc.  Lukesd@centrum.cz

doc. Ing. Shaker Mohamed Momani, Ph.D.  momani@its.czu.cz

Ing. Petra Silberová, Ph.D.  silberova@its.czu.cz

Externí vyučující:

Ing. Patrovský Jiří, Ph.D.  patrovsky@its.czu.cz

Odborní komzultanti:

prof.MVDr. Václav Kouba, DrSc. emeritní profesor

prof. Ing. Marounek, DrSc. AV ČR  Fyziologický ústav

doc. RNDr. Jan Minář, DrSc. emeritní docent

Ing. Vratislav Machander, Ph.D.  MTD Ústrašice

doc. MVDr. Josef Illek, DrSc.  VFU Brno

doc. MVDr. Alica Kočišová, Ph.D. UVLF Košice, SR